WORKING TOGETHER TO BUILD THE FUTURE

- Greeley, University of Northern Colorado, Kepner Hall - 

Kepner Hall was the first building to receive the fire alarm upgrade. It was originally built in 1912. This project included plaster walls over brick and decorative Roman inspired plaster detail in the center lobby.  When the West and East wings were completed in 1922 and 1923, respectively, they were built in the same fashion and materials as the central wing.  The 3 story, 70,930 square foot building presented many challenges. This  included a request for our team to find an artisan plaster subcontractor in order to ensure that the repair of the existing plaster would seamlessly blend in with the existing finishes. 

The entire fire alarm system was replaced. It was brought on line on August 12, 2015 concurrently with a new fire sprinkler system that was also installed in Kepner Hall.  The 4 month project was successful due to the cooperation of Mountain Alarm and Simplex Grinnell. We worked together to create a successful project. Management and direction of the DS Constructors, LLC project team resulted in successful upgrade of technology for the university.

DS Constructors, LLC site development and renovation includes construction management in a variety of venues. Examples of our favorite projects highlight some of our work below:

-Platteville, Beebe Draw Farms-
This facility accommodates the Beebe Farms, Pelican Lake Maintenance crew members. This project is in compliance with 2016 IECC code on Commercial Air Barrier Requirements. 
It has passed the air barrier test with a 1.03 on the Pascal’s Scale and is one of the most energy efficient buildings in Colorado to date.  

- Fort Collins, Colorado State University, B-Barn -

This project involved demoing of the old barn that stood in its place and replacing it with a 5500 square foot 20 stall barn. On this project we were able to provide money back to the owner for using the existing paddock panels. Weather conditions played into difficult scheduling, and coordination during the project. We were able to provide the owner with a new ready move-in barn sooner then originally scheduled.  This resulted in the owner's request for us to stay on-site and complete the new H-Barn.

- Greeley, Right Coast Pizza -

This project is located on west 38th Avenue in the historic area of Greeley. This 1902 brownstone was formerly a fabric store. We reconstructed the 4,033 SF space into a trendy pizza restaurant on the lower level with (2) apartments on the upper level. The project was completed over a 3 month period in order to meet the owner's goal to open on time. The perimeter walls are 3-layers of re-orange brick supporting a plaster ceiling.  The wood plank floor, which is well worn and weathered, was cleaned and sealed for the seating area.  The kitchen and prep area in the back of house had the existing VCT removed and the concrete floor was polished and sealed. A gas fireplace is now located next to the glass roll up garage door at the front of the space.  This allows the patrons seated outside on the patio to feel as though they are an extension of the interior when it is open. Retro barn light fixtures in black enamel hang above the bar as well as over the tables.  The HVAC trunk lines and electrical conduit are all exposed  creating a warehouse feel.


-Fort Collins, Fusion Night Club-

This was a 5,500 square foot, design-build, tenant finish to create the Fusion Night Club. The project schedule and design was fast-tracked to get the bar open within a month and a half of construction, which was successfully completed on time. The highlighted items of the build-out included adding a new ERV (Energy Recovery Ventilator) unit within the space, adding plumbing for a full-sized bar and kitchen and adding sufficient electrical power throughout the space for lighting and sound to accommodate a full sized dance floor. The plumbing included saw cutting over 200 LF of concrete and installing a sump pump pit to allow for proper water drainage from the bar. The space was finished with LVT flooring throughout the main flooring area, and VCT was installed in both the kitchen and bar areas. Fire alarm notification was added to the space as well as the installation of two new fire sprinkler heads in the kitchen which were added onto the existing fire sprinkler system. Overall, the project was a huge succesd. It was finished on time and under budget. 

- Fort Collins, Colorado State University, Lake Street Parking Garage -

This project consisted of the build out of 2,400 square feet of office space. It was located within the South side of an existing parking structure. It was imperative that the construction team work with the occupants to schedule material drop offs, building service shut downs, and work hours to create a smooth construction project since the structure was in use by the university .  The tenant finish consisted of the creation of 31 offices, 2 break room areas, 2 print storage areas, and 1 conference room. The mechanical, electrical, plumbing and fire suppression scopes of work were efficiently installed. They now work flawlessly with the existing systems.  Finishes for the project included birch doors with two full size side lights within an aluminum frame. All walls resulted in a smooth level four finish, the office and hallway floors have carpet tile, the kitchen and entrance areas are vinyl linoleum, and the ceiling has acoustical panel. Offices with South facing windows contained daylight sensors to better regulate the amount of lighting needed for each room.  All offices contained occupancy sensors to activate the lights when an individual enters the room to help cut down energy consumption for the office space.

- Fort Collins, Colorado State University, Health and Exercise Science - 

This project provided an approximately 6,000 SF addition to the north side of Moby B wing. This accommodated a new classroom and research laboratory for the department of Health and Exercise Science. Work included construction of the stand-alone addition with all associated site and utility work. The building was proposed to be light wood frame construction on spread footings with stucco and stone exterior, aluminum storefront, and steel entry and sun shade canopies. 


 - Northglenn, City Recreation Center, Roof and HVAC replacement -

This project included re-roofing the building and replacing the mechanical system throughout the building.  The demolition of the existing 7500 square feet of sloped concrete tile roof included the removal and replacement of the soffits and sheathing throughout the roof.  The concrete roof tiles were replaced with a standing seam metal roof and soffit system.  The built up roofing in the six feet tall mechanical wells was replaced with tapered insulation and EPDM system.  During this process the structure was modified to support the new roof top units.  The mechanical system throughout the building was replaced.  

​The Recreation Center is constructed in multiple wings. This resulted in the project being conducted in 7 phases to allow the continued use of all areas throughout the construction.  The ceilings were removed and replaced as needed to accommodate the replacement of the mechanical system.  The building was occupied and accommodated summer camp for kids and many other activities. During construction asbestos was found. Our team coordinated with the asbestos company and the owner to keep the project on schedule. 


 - Loveland, Larimer County Food Bank Facility

The Loveland Food Share Pantry and Warehouse Project was a design build tenant finish of an existing 16,000 square foot building. The scope of the work included finishing the interior of the building. Two warehouse areas, a grocery area with a freezer and a cooler, offices, a conference room, men's and women's restrooms, and a check out area were completed. All work was documented and designed to meet Silver LEED standards for future certification. The exterior work included a loading dock with a structural steel roofing and steel structure with a standing seam roof. The aluminum storefront holds two sets of automatic double doors with entrance into the grocery store, a structural steel roof and standing seam roof. The exterior acre-site was re-landscaped and the entry sidewalk was re-designed to direct clients to the entry of the new building. The existing concrete floors were sanded and sealed to accommodate a grocery store environment instead of the old auto body shop.  The new construction also provided handicap access to  the building. The parking lot lighting was also modified and updated to meet code. Electrical service to the building was renovated and provided a new transformer and meter. The permit was issued on June 27, 2011 and the owner moved in on August 19th. During this short time 111 changes to the design were priced so the owner could alter the design of the building to suit their needs as we were building the project. This project highlights our ability to work collaboratively  with an owner and quickly build a project.